Project: TikTok Campaign

Transmedia for Tourism

COORDINATION / Ioannis Deliyannis
IMPLEMENTATION / Marios Papamanolis
RESEARCH / Natasa Pandi
CONTENT CONTRIBUTION / Vassilis Metallinos

 

Πηγή Άρθρου: Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Εικονικοί χαρακτήρες (Avatars) διαφημίζουν ελληνικούς προορισμούς

 

Να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο προβολής και επικοινωνίας των ελληνικών προορισμών επιχειρεί το ερευνητικό εργαστήριο διαδραστικών τεχνών (inArts Research Laboratory) του Ιονίου Πανεπιστημίου παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό τη νέα μεθοδολογία που συστήνεται για την τουριστική προβολή ενός τόπου.

Ο Γιάννης Δεληγιάννης αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και ιδρυτικό μέλος του εργαστηρίου διαδραστικών τεχνών InArts.eu. μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξηγεί ότι η νέα μεθοδολογία που προτείνεται για την τουριστική προβολή ενός τόπου, εκσυγχρονίζεται με την εισαγωγή της διαμεσικής αφήγησης και της παιγνιδικής διαδικασίας. Με αυτήν την καινοτόμα προσέγγιση, όπως αναφέρει, ο αυξανόμενος πληθυσμός των ψηφιακών ιθαγενών αναγνωρίζει την ταυτότητά του μέσα από avatars που κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ιστορίες (storytelling), αποκτά χρήσιμες πληροφορίες που συνδέονται με τα ενδιαφέροντα του, ακολουθεί τους κανόνες του παιχνιδιού, επιβραβεύεται και αποκτά εμπλουτισμένη εμπειρία μόλις επισκεφθεί τον προορισμό.

Mε έναυσμα τις προκλήσεις της πανδημικής κρίσης και με σημείο αναφοράς τα δεδομένα που προκύπτουν από το Digital Tourism Think Tank, την TripAdvisor και την Beautiful Destinations αναφορικά με την ομάδα των ψηφιακών ιθαγενών, η δημιουργική ομάδα του ερευνητικού εργαστηρίου inArts του Ιονίου Πανεπιστημίου πειραματίστηκε επιτυχώς σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο υλοποιείται για την προσέγγιση του εν λόγω κοινού, όπως τονίζεται.

Σύμφωνα με στοιχεία της TripAdvisor οι κατηγορίες ταξιδιωτών που θα επιστρέψουν πιο άμεσα στο ταξίδι είναι η οικογένεια και οι φίλοι. Για το εγγύς μέλλον βασική προϋπόθεση είναι ο εμβολιασμός ωστόσο, ήδη σχεδιάζεται από τους αρμόδιους Φορείς και Οργανισμούς η στρατηγική για το 2025-2030 όπου αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της η πανδημία. Η τουριστική βιομηχανία εστιάζει αρκετά στους ψηφιακούς ιθαγενείς οι οποίοι μέχρι το 2030 θα αποτελούν το κύριο ταξιδιωτικό κοινό και βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα για την λήψη αποφάσεων σχετικά με την επιλογή του προορισμού και της αντίστοιχης εμπειρίας που συνδυάζει ψυχαγωγία, έμπνευση και αυθεντικότητα.

Ήδη, το 80% των οικογενειών λαμβάνουν υπόψη την γνώμη των παιδιών τους (Gen Z) για την επιλογή του προορισμού. Το ίδιο νεανικό κοινό είναι χρήστες του Tik Tok και ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 60% των χρηστών του στην Κίνα είναι μεταξύ 24-55 ετών. Είναι γεγονός ότι ιδιαίτερα η Gen Z με ημερομηνία γέννησης μεταξύ 1997-2012, θα κατακτήσει σύντομα το μεγαλύτερο μερίδιο (32%) του παγκόσμιου πληθυσμού (Bloomberg). Με αυτά τα δεδομένα, η δημιουργική ομάδα του Ερευνητικού Εργαστηρίου inArts υλοποίησε μια καινοτόμο μεθοδολογία διαδραστικής προβολής ενός προορισμού η οποία υποστηρίζει τη δυνατότητα ανάρτησης περιεχομένου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ παράλληλα επιτρέπει τη στόχευση του περιεχομένου σε ειδικές ομάδες αλλά και την γενικευμένη προβολή του σε εκθέσεις. Το βασικότερο όμως, είναι ότι υποστηρίζει και εφαρμόζει συνδεδεμένες παιγνιδικές διαδικασίες και δράσεις που ενισχύουν τη διάδοση του μηνύματος μεταξύ των χρηστών και έχει τη δυνατότητα μέτρησης της αποτελεσματικότητας της εκάστοτε δράσης ή καμπάνιας.

Σε 12 διαφορετικούς τύπους επισκεπτών εστίασε το ερευνητικό εργαστήρι

Σε αυτό το πλαίσιο σκιαγραφήθηκαν οι πιθανότεροι αποδέκτες του επιθυμητού μηνύματος καταλήγοντας σε 12 διαφορετικούς τύπους επισκεπτών, ο καθένας εκ των οποίων απαιτεί διαφορετική προσέγγιση. Η ομάδα, παρουσίασε στην πράξη το πρώτο demo που αφορά έναν εκ των 12 τύπων επισκέπτη. Διαπιστώνεται λοιπόν πως η συγκεκριμένη νέα μεθοδολογία που συστήνεται για την τουριστική προβολή ενός τόπου εκσυγχρονίζεται με την εισαγωγή της διαμεσικής αφήγησης και της παιγνιδικής διαδικασίας.

Η πρώτη επιχείρηση δημιουργίας που έφτιαξε η ομάδα προβάλλει μια προτεινόμενη μεθοδολογία που εφαρμόζεται στο σύγχρονο πληροφοριακό περιβάλλον για την προσέγγιση της νέας γενιάς ταξιδιωτικού κοινού. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη τόσο για τους προορισμούς όσο και για τις εταιρείες της τουριστικής βιομηχανίας να χαράξουν επικαιροποιημένες στρατηγικές και να αδράξουν τις ευκαιρίες που έχουν απήχηση σε αυτό το κοινό. Το 31% πραγματοποιεί αναζητήσεις για προορισμούς που δεν σχετίζονται με τους περιορισμούς της πανδημίας αλλά με την «κανονικότητα», έστω κι αν αυτή θα είναι η νέα κανονικότητα. Στην πραγματικότητα, αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες που τους προσφέρουν ψυχαγωγία και συμβάλλουν στην αυτοβελτίωσή τους αλλά και στην βελτίωση και προστασία του προορισμού που επισκέπτονται. Είναι ευαισθητοποιημένοι με θέματα κουλτούρας και πολιτισμού (αποτελούν ήδη το 40% της τουριστικής βιομηχανίας στην Ε.Ε.) καθώς και με την προστασία του περιβάλλοντος και ως εκ τούτου αναζητούν ξεχωριστά καταλύματα που εναρμονίζονται με αυτήν την φιλοσοφία.

Το σημαντικότερο όμως είναι ο βαθμός εξάρτησής τους από τις συσκευές τους, γεγονός που αποτελεί σημαντικό δείκτη για την μελλοντική συμπεριφορά τους. Επιθυμούν όλες οι αναζητήσεις τους να εντοπίζονται εύκολα στο κινητό τους καθώς επίσης οι όλες οι διαδικασίες της ταξιδιωτικής εμπειρίας να ολοκληρώνονται εύκολα μέσω αυτού. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να επαναπροσδιοριστεί το πλαίσιο δημιουργίας περιεχομένου καθώς και να εισαχθούν σύγχρονα μέσα διάχυσης της πληροφορίας προκειμένου να επιτευχθεί από τώρα μεγαλύτερη δέσμευση της προσοχής τους. Είναι σημαντικό να γίνεται σε παράλληλο χρόνο η προετοιμασία για την προσέγγιση του μελλοντικού ταξιδιώτη με σύγχρονο τρόπο (smart tourism) ώστε να επιτευχθεί άμεσα η προσαρμογή όταν επανέλθει η (νέα) κανονικότητα και να είναι αποδοτική κατά το μέγιστο η σύνδεση μεταξύ προορισμού και ταξιδιώτη.

Η μεθοδολογία του εργαστηρίου ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή προβάλλοντας την Νότια Κέρκυρα, με τον κ. Δεληγιάννη να σημειώνει ότι δημιουργήθηκε συγκεκριμένο περιεχόμενο αντλώντας το από το φυσικό περιβάλλον όπως το βίωσαν οι ίδιοι οι επισκέπτες, σε συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής, την ανάγκη επανακαθορισμού του προορισμού και την αλλαγή της παλαιότερης εικόνας του. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό καθώς η καθετοποιημένη εφαρμογή του σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται, απαιτείται για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα του, αναφέρει ο καθηγητής.

Μάλιστα ο κ. Δεληγιάννης εκτιμά ότι η μεθοδολογία που ανέπτυξε και εφάρμοσε το εργαστήριο παραμετροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες της επικοινωνίας και μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικούς προορισμούς, εμπειρίες και κλίμακα. Για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο το οποίο στοχεύει στην ανάδειξη της τοποθεσίας του μπορεί να υλοποιήσει τοπικά την καμπάνια του, παρέχοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις διαφορετικές εμπειρίες που προσφέρονται, όπως λέει. Αντί λοιπόν να δημιουργήσουν μόνο ένα γενικό βίντεο προβολής, αποτυπώνουν τις εκάστοτε δράσεις (ή σε πιο πειραματική εφαρμογή αφήνουν τους επισκέπτες τους να αποτυπώσουν την εμπειρία τους) και το υλικό αυτό μοντάρεται από ειδικούς παρέχοντας εξατομικευμένες παρουσιάσεις τις οποίες οι επισκέπτες θα χρησιμοποιήσουν για να επικοινωνήσουν την εμπειρία τους. Άλλωστε, ο βαθμός ελκυστικότητας ενός ξενοδοχείου ή καταλύματος εν γένει, είναι συνάρτηση της περιοχής στην οποία βρίσκεται αλλά και όλων των διαθέσιμων επιλογών γύρω από αυτήν που συνθέτουν την μοναδικότητα της εμπειρίας.

 

Mέλη και συνεργάτες της δημιουργικής ομάδας του Ερευνητικού Εργαστηρίου inArts:

1) Δρ. Ιωάννης Δεληγιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Τεχνών, Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου

2) Νατάσα Πανδή Υποψήφια Διδάκτωρ στο γνωστικό αντικείμενο «Ο εκσυγχρονισμός της πολιτιστικής διπλωματίας, οι τεχνολογίες πολυμέσων και οι αναπτυξιακές προοπτικές»

3) Βασίλης Μεταλληνός αστροφωτογράφος-φωτογράφος

4) Μάριος Παπαμανώλης απόφοιτος του Τμήματος Τεχνών, Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου

 

 

 

 

 

 

Πηγή άρθρου: CorfuPress.com

Εν έτει 2021, η τουριστική καμπάνια δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε παρωχημένα μοντέλα της δεκαετίας του 2000 ή ακόμα και αυτής του… 1970! Ακόμα και η «κλασσική» (τα τελευταία… αρκετά χρόνια) μικρή ή μεγαλύτερη στροφή στο διαδίκτυο, φαντάζει παρωχημένη αν χρησιμοποιούνται εργαλεία της περασμένης δεκαετίας.

 

Το ερευνητικό εργαστήριο inArts του Ιονίου Πανεπιστημίου και ο καθηγητής Γιάννης Δεληγιάννης, οραματίστηκαν μία αλλαγή του τρόπου με τον οποίο διαφημίζουμε το τουριστικό μας προϊόν στην πράξη στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους και έθεσε επί τάπητος το σχεδιασμό που θα πρέπει να καταστρωθεί για την επόμενη ημέρα, υλοποιώντας μια πειραματική διαμεσική καμπάνια για τη νότια Κέρκυρα ως οδηγό.

Demo οδηγός για την προβολή του μέλλοντος

 

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα του demo που κατασκευάστηκε την -εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία 3-4 χρόνια ειδικά στους νέους ανθρώπους- πλατφόρμα του TikTok, σχεδίασε ένα project που συνδιάζει εικόνα, βίντεο, μουσική και κίνηση, ενσωμάτωσε τα επιθυμητά μηνύματα και έστησε ένα πολυμεσικό (multimedia) περιβάλλον με διαδραστικά παιχνίδια αλλά και τεχνικές επιβράβευσης που ενισχύουν την προσέλκυση τόσο για τη χρήση και τη διάδοση, με στόχο να προβάλλει το τουριστικό πρϊόν του Δήμου Νότιας  Κέρκυρας!

Η δημιουργική ομάδα του ερευνητικού εργαστηρίου inArts, μελέτησε τους πιθανούς αποδέκτες του επιθυμητού μηνύματος και κατέλησε σε 12 διαφορετικούς τύπους επισκεπτών, ο καθένας εκ των οποίων απαιτεί διαφορετική προσέγγιση. Η ομάδα, παρουσίασε στην πράξη το πρώτο demo που αφορά τον νεαρό Τιάγκο για να προσεγγίσει τον έναν εκ των 12 τύπων επισκέπτη!

Πρόκειται για μία πειραματική εργασία που δεν έχει ως συγκεκριμένο υλικό σκοπό την προώθηση για τουριστική προβολή, αλλά την χρήση ως αρχικό παράδειγμα για να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν έργα σύμφωνα με τις ανάγκες του προορισμού.

Δείτε το βίντεο παραπάνω που ενοποιεί τις 3 ξεχωριστές καμπάνιες ή τα χωριστά τα βίντεο στην αρχική σελίδα. 

Αλληλεπίδραση και επιβράβευση

 

Ο χρήστης του κοινωνικού δικτύου Tik-Tok ανακαλύπτει την ιστορία του Τιάγκο με μία σειρά βίντεο με τα οποία αλληλεπιδρά και πατά τις δικές του επιλογές ή απαντά στα κουίζ και τις ερωτήσεις! Σε έναν συνδιασμό οπτικής απεικόνισης του Χαλικούνα, video game και διαγωνισμού με επιβραβεύσεις, με μία κατασκευή σε επίπεδο δημιουργικού σε πολύ υψηλά στάνταρτ, δίνει τη δυνατότητα στην Κέρκυρα ως προορισμό, αναλόγως με τις ανάγκες αλλά και τις προθέσεις προσέλκυσης, να δημιουργήσει διαφορετικά concepts που να στοχεύουν στην καρδιά και τις συνήθειες κάθε διαφορετικής ομάδας πληθυσμού πετυχαίνοντας με σύγχρονο τρόπο ένα αποτέλεσμα που δεν μπορεί να το φέρει ούτε το φυλλάδιο σε μία τουριστική έκθεση, ούτε η ολοσέλιδη καταχώρηση στους Times του Λονδίνου…

 

Γ. Δεληγιάννης: Αφήγηση, παιχνίδια, εμπειρία χρήστη

 

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο αναπληρωτής Γιάννης Δεληγιάννης, η πρώτη επιχείρηση δημιουργίας του μέσου προβολής που έφτιαξε η ομάδα, απαντά στο πως το τουριστικό προϊόν και τα διαφορετικά στοιχεία του τόπου μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης και προσέλκυσης επισκεπτών οι οποίοι όχι μόνο θα εκτιμήσουν την εμπειρία αλλά θα σεβαστούν τον τόπο και θα τον απολαύσουν: «Κρυμμένο πίσω από τα video βρίσκεται ένα ολόκληρο δίκτυο παιγνιδικής πληροφορίας, κρυμμένα hints και exclusive πληροφορία την οποία θα “κατακτήσει” ο χρήστης που θα ασχοληθεί με το περιεχόμενο και θα το ανακαλύψει στην πληρότητα του. Η όλη εμπειρία βασίζεται στη διαμεσική αφήγηση, τα παιχνίδια υπολογιστή και τη δυνατότητα να επικεντρώσεις την καμπάνια και το υψηλής ποιότητας περιεχόμενο σε συγκεκριμένες ομάδες επισκεπτών ή να το γενικεύσεις και να το προβάλλεις σε παγκόσμιο επίπεδο», επισημαίνει ο κ. Δεληγιάννης.

Τα μέλη της ερευνητικής και δημιουργικής ομάδας για το συγκεκριμένο έργο είναι:

  1. Δρ. Ιωάννης Δεληγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Τεχνών, Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου

  2. Νατάδα Πανδή, Υποψήφια διδάκτωρ στο γνωστικό αντικείμενο “Ο εκσυγχρονισμός της πολιτιστικής διπλωματίας, οι τεχνολογίες πολυμέσων και οι αναπτυξιακές προοπτικές”

  3. Βασίλης Μεταλληνός, Αστροφωτογράφος-φωτογράφος

  4. Μάριος Παπαμανώλης, απόφοιτος του Τμήματος Τεχνών, Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Δυο λόγια για το ερευνητικό εργαστήριο inArts

 

Το εργαστήριο δημιουργήθηκε το 2015 και στεγάζεται στο χώρο του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του οποίου υποστηρίζει τη διδακτορική και μεταδιδακτορική έρευνα. Η ερευνητική δραστηριότητα αποτελεί κεντρικό άξονα στον σχεδιασμό των δράσεων και κατευθύνσεων του εργαστηρίου τόσο σε ερευνητικό όσο και σε αναπτυξιακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνεται η συνεργασία με μεταδιδακτορικούς ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό στελεχώνοντας δυναμικά τις υπάρχουσες ερευνητικές και διδακτικές ομάδες. Η πρωτοτυπία των διδακτορικών σπουδών με αντικείμενο την ευρύτερη καλλιτεχνική δημιουργία λειτουργεί θετικά ως προς τη μετατροπή του σε πόλο έλξης επιστημόνων και καλλιτεχνών οι οποίοι επιθυμούν να πλαισιώσουν την έρευνα τους για τα διαδραστικά μέσα και τις οπτικοακουστικές τέχνες μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον πλούσιο σε πολιτισμικά ερεθίσματα.

Την πρωτοβουλία για την ίδρυσή του είχαν μέλη του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου Μαριάννα Στραπατσάκη, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Νταλίλα Ονοράτου, Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος, Γιάννης Δεληγιάννης και Τάνια Τσιρίδου.

Σήμερα, το εργαστήριο διευθύνει ο αναπληρωτήςκαθηγητής Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος ενώ αναπληρωτής διευθυντής είναι ο επίσης αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Τηλιγάδης.